Home Bota Rusia pushtoi termocentralin e Çernobilit, Ukraina jep alarmin: Situata tani kërcënon gjithë...

Rusia pushtoi termocentralin e Çernobilit, Ukraina jep alarmin: Situata tani kërcënon gjithë Europën

1620
0

Për të dytën ditë radhazi pushtuesit rusë ndalojnë stafin e stacionit të TEC-it të Çornobilit të ndryshohet. Ministria Ukrainase e Energjisë ka njoftuar se rusët po i pengojnë punonjësit të ndryshohen ashtu siç e kërkojnë rregullat e sigurisë teknik.

Për të dytën ditë radhazi, pushtuesit ndalojnë stafin e stacionit të TEC-it të Çornobilit, duke i penguar ata të ndryshohen siç kërkohet nga rregullat e sigurisë teknike.

Ministria vëren se nivelet e kontrollit të dozës së rrezatimit në zonën e përjashtimit tashmë janë tejkaluar për shkak të shkeljes së shtresës së sipërme të tokës për shkak të lëvizjes së një numri të madh të pajisjeve të rënda ushtarake nëpër zonën e përjashtimit dhe lëshimit të pluhurit radioaktiv të kontaminuar.

Aktualisht, e gjithë përgjegjësia për sigurinë bërthamore dhe rrezatuese, gjendjen e objekteve dhe zhvillimin e mëtejshëm të situatës në zonën e përjashtimit i takon pushtuesve. Ky është një nga kërcënimet më serioze për Evropën sot, pasi çdo provokim nga pushtuesit e Çernobilit gjatë luftës hibride mund të kthehet në një tjetër katastrofë mjedisore planetare.

Sipas Drejtorit të Përgjithshëm të NPP-së së Çornobilit, Valery Seida njësitë e energjisë N1 dhe N2, të cilat janë në çaktivitet dhe një objekt ruajtjeje bërthamore janë marrë nën kontrollin e pushtuesve në zonën e Përjashtimit të karburantit – SVYAP-1, SVYAP-2. Veprime të tilla të Federatës Ruse janë një shkelje e drejtpërdrejtë e nenit 56 të Protokollit Shtesë të Konventave të Gjenevës të 12 gushtit 1949. Më herët, Inspektorati Shtetëror Rregullator Bërthamor në emër të Ukrainës, në përputhje me detyrimet ndërkombëtare, informoi menjëherë Agjencinë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike (IAEA) se më 24 shkurt objektet e Çernobilit në zonën e përjashtimit u morën nën kontroll nga pushtuesit.

Kujtojmë se më 24 shkurt, ushtria ruse pushtoi termocentralin bërthamor të Çernobilit. Më vonë u bë e ditur se rrezatimi i tepërt u regjistrua në zonën e përjashtimit .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here